Cursus Verloskunde voor Geboortefotografen

Waar kun je als geboortefotograaf rekening mee houden

Via de WhatsApp groep van de vakvereniging Dupho Geboorte kregen we een berichtje met daarin de aankondiging van een cursus Verloskunde voor Geboortefotografen. Loïs heeft een eigen praktijk als verloskundige en door haar relatie met geboortefotograaf Jessica leren ze veel over elkaars vak en delen ze ook met elkaar waar ze tegenaan lopen of welke dingen ze opvallen.

Als geboortefotograaf is onze belangrijkste taak om te documenteren wat er gebeurd bij een bevalling. We hebben geen zorgtaak maar leggen de geboorte vast. We zien bijna alles wat er gebeurd en soms begrijpen we niet precies wat er gebeurd is of waarom er bepaalde keuzes gemaakt worden of waarom bepaalde handelingen plaatsvinden. We hebben immers geen studie verloskunde gedaan. 


Daarom was het heel fijn om eens van een verloskundige te horen hoe zij te werk gaat. Welke vragen zij stelt om een inschatting te maken hoe ver een vrouw is met bevallen. Hoe ze een barende vrouw in de gaten houdt, welke afwegingen ze maakt en wanneer ze wel of niet ingrijpt. Een verloskundige houdt rekening met heel veel zaken en maakt daarom bepaalde beslissingen of doet bepaalde handelingen. Ze zijn getraind voor noodsituaties en weten precies wat ze dan moeten doen. Het is fijn om te horen wat wij als geboortefotograaf in zo'n situatie wél kunnen doen (en wat we beter niet kunnen doen!).

Ik vond het ontzettende leerzaam om deze cursus te volgen. Het helpt mij om gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens een baring beter in perspectief te plaatsen, te begrijpen waarom dingen zo gaan en welke dingen belangrijk zijn in het verhaal om vast te leggen. Het helpt mij ook om betere vragen te stellen als de bevalling van een van mijn klanten is begonnen en wanneer ik het beste kan gaan rijden, het aantal centimeters zegt namelijk niet altijd wat. ;-)  
Terug naar blog
Copyright 2022 - 2024 Kirsten Mulder Fotografie - 
Webdesign by Waves & Woods
Privacyverklaring - Cookiestatement
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram